Het verschil tussen Geperste en Krokante Brokken


Wanneer je op zoek bent naar de perfecte voeding voor jouw hond, moet je vaak de keuze maken tussen krokante (geëxtrudeerde) brokken of geperste brokken. Dit kan een lastig klusje zijn, want wat is het verschil eigenlijk?

Het antwoord is heel simpel: het verschil zit in het bereidingsproces.  Hieronder beschrijven wij deze processen iets uitgebreider. Want hoewel beide soorten dezelfde kwaliteit en hoeveelheid aan ingrediënten kunnen bevatten, is de structuur van de brokken anders.

Krokante Brokken

Het bereidingsproces van krokante brokken heet extruderen. De granen worden bij een temperatuur van rond de 130°C gaar gemaakt en daarmee ontsloten. Onder hoge druk wordt er vervolgens vocht toegevoegd. Wanneer het mengsel uit de ‘extruder’ komt, valt de druk weg, waardoor de brok zijn lekkere krokante textuur krijgt. Als laatste worden er oliën en vetten toegevoegd voor een overheerlijke smaak.

Geëxtrudeerde brokken zetten uit in de maag en zijn licht verteerbaar. De brokken zwellen namelijk eerst op door het vocht in de maag en brokkelen daarna pas af. Krokante brokken zijn ook harder dan geperste brokken, waardoor honden er goed op moeten kauwen. Dit is goed voor de reiniging van de tanden!

Geperste Brokken

Bij geperste brokken worden alle voedingsstoffen bij elkaar geperst zonder dat er lucht in het mengsel komt. Dit gebeurt bij een temperatuur van rond de 70°C. Door deze lage temperatuur ondervinden de brokken een zo min mogelijke belasting van de verhitting. 

Geperste brokken zijn een geconcentreerde en compacte voeding. Doordat er geen lucht in de brokken zit nemen deze minder ruimte op in de maag en in de verpakking! De geperste brok valt uiteen in de maag, dit zorgt voor een geleidelijke opname van de voedingsstoffen. Ook is de maagbelasting bij geperste brokken minder hoog, wat de brok zeer geschikt maakt voor actieve honden. 

Overstappen, hoe doe je dat?

Bij het overstappen van een krokante brok naar een geperste brok (of andersom), adviseren wij dit in één keer te doen. Dus niet door de voeding te mengen. Wanneer je de voeding wel zou mengen kan je hond last krijgen van zijn maag. Dit komt door het verschil in verteringssnelheid van de brokken. 

Het kan voorkomen dat de ontlasting van je hond iets veranderd na de wisseling van voeding, dit is niet ernstig.

Welke brok is beter?

Welke voeding is nou beter, een geperste brok of een krokante? Deze keuze kun je het beste aan je hond overlaten. De geperste brok is namelijk niet beter dan de krokante en de krokante brok is niet beter dan de geperste. De beste brok bestaat dus niet!

De ene hond reageert weer heel goed op geperste brokken en de andere hond heeft liever krokante brokken. Probeer dus vooral welke brok het beste bij jouw hond past en vergeet niet om in één keer over te stappen ;)


x

x